Ahmetov, najbogatiji čovek Ukrajine, obećao pomoć u obnovi Mariupolja

Najbogatiji čovek Ukrajine Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći u obnovi opkoljenog grada Mariupolja, mesta gde poseduje dve ogromne čeličane za koje kaže da će se ponovo takmičiti na globalnom nivou.

Grad na Azovskom moru pretvoren je u pustoš zbog sedmonedeljnog bombardovanja.

Za sada je njegova kompanija Metinvest, najveći proizvođač čelika u Ukrajini, objavila da ne može da isporuči svoje ugovore o snabdevanju, i dok njegova finansijska i industrijska SCM grupa otplaćuje svoje dugove, njegov privatni proizvođač električne energije DTEK je „optimizovao plaćanje svojih dugova“ u sporazumu sa poveriocima.

„Mariupolj je globalna tragedija i globalni primer herojstva. Za mene je Mariupolj bio i uvek će biti ukrajinski grad“, rekao je Ahmetov u pisanim odgovorima na pitanja agencije Reuters.

U petak je Metinvest saopštio da nikada neće raditi pod ruskom okupacijom i da je opsada Mariupolja onesposobila više od trećine ukrajinskog metalurškog proizvodnog kapaciteta.

Ahmetov je Ukrajini, ali se ne zna gde

Ahmetov je pohvalio „strast i profesionalizam“ predsednika Vladimira Zelenskog tokom rata, naizgled izglađujući odnose nakon što je ukrajinski lider prošle godine rekao da su zaverenici koji se nadaju da će zbaciti njegovu vladu pokušali da umešaju ovog biznismena. Ahmetov je te optužbe tada nazvao „apsolutnom lažom“.

Ahmetov se nalazi u Ukrajini, ali se ne zna tačno gde.

 „Moja ambicija je da se vratim u ukrajinski Mariupolj i primenim naše (nove proizvodnje) planove kako bi čelik proizveden u Mariupolju mogao da se takmiči na globalnim tržištima kao i ranije“.

Ahmetov, dugo najbogatiji čovek Ukrajine, doživeo je da se njegovo poslovno carstvo smanjilo od 2014. godine, kada je Rusija anektirala crnomorsko poluostrvo Krim i dve istočne ukrajinske regije — Donjeck i Lugansk — proglasile nezavisnost od Kijeva.

Prema časopisu Forbes, Ahmetovljeva neto vrednost u 2013. godini dostigla je 15,4 milijarde dolara. Trenutno iznosi 3,9 milijardi dolara.

„Za nas je rat izbio 2014. Izgubili smo svu imovinu i na Krimu i na privremeno okupiranoj teritoriji Donbasa. Izgubili smo biznis, ali nas je to učinilo čvršćim i jačim“, rekao je on.

Maršalov plan za Ukrajinu

„Uveren sam da će SCM grupa, kao najveći privatni biznis u zemlji, igrati ključnu ulogu u posleratnoj obnovi Ukrajine“, rekao je on, citirajući zvaničnike koji su rekli da je šteta od rata dostigla 1 bilion dolara.

„Definitivno će nam biti potreban međunarodni program rekonstrukcije bez presedana, Maršalov plan za Ukrajinu“, rekao je on, govoreći o projektu pomoći SAD koji je pomogao obnovu Zapadne Evrope posle Drugog svetskog rata.

„Verujem da ćemo svi mi ponovo izgraditi slobodnu, evropsku, demokratsku i uspešnu Ukrajinu nakon naše pobede u ovom ratu“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde