Adobe daje 20 mlrd – najveće preuzimanje u istoriji kompanije

Adobe Inc kupuje startap Figma za oko 20 milijardi dolara. To je i najveće preuzimanje u istoriji kompanije.

Dogovor o gotovini i deonicama daće Adobe-u vlasništvo nad firmom čiju online platformu za saradnju za dizajne i brainstorming koriste firme u rasponu od Zoom Video Communications do AirBnB-a i Coinbasea.

„Kombinacija Adobe-a i Figme je transformacijska i ubrzaće našu viziju saradničke kreativnosti“, izjavio je izvršni direktor Adobe-a Šantanu Narajen u izjavi, prenosi Seebiz.

Adobe je akvizicijama poslednjih godina izoštrio svoj fokus na prostor alata za saradnju. Kupio je platformu za upravljanje radom Workfront 2020. i platformu za video saradnju temeljenu na oblaku Frame.io prošle godine.

Ipak, deonice Adobe-a su pale 13% u ranom trgovanju. Neki analitičari ukazali su na veličinu posla koji bi mogao da zahteva od Adobe-a da se zaduži. Kompanija je imala novac i novčane ekvivalente od 3,87 milijardi dolara od 2. septembra.

„Razočarani smo cenom plaćenom za firmu (Figma)“, rekao je David Vagner, portfeljski menadžer i analitičar kapitala u Aptus Capital Advisors koji poseduje 1,5% udela u Adobe-u.

„Obično nije dobar znak kada firma mora da kupi da bi obranila udeo. To nije održivo rešenje.“

Prošlomesečni izveštaj CNBC-a kaže da hiljade zaposlenih u kompaniji Microsoft koriste Figmu, stavljajući pritisak na bliske odnose softverskog diva s Adobe-om.

Očekuje se da će se ugovor zaključiti 2023., a Figmu sa sedištem u San Francisku i dalje će voditi suosnivač i izvršni direktor Dilan Fild. Obe kompanije će morati da plate naknadu za raskid ugovora od milijardu dolara ako odustanu od ugovora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde