8 pravila da navedete emocije da rade ’za’ vas, a ne ’protiv’

Poslednjih decenija emocionalna inteligencija je veoma tražena i istraživana tema. Emocije su večiti izazov i neiscrpno polje za analizu.

Psiholozi tvrde da vam za kvalitetan svakodnevan život treba:

 • da razumete šta i zašto osećate
 • da razumete osećanja drugih
 • da efikasno upravljate svojim i tuđim emocijama
 • da razumete veze između emocija, misli i ponašanja
 • da naučite da pribrani reagujete u stersnim situacijama
 • da održavate dobro raspoloženje
 • i još mnogo toga vezano za emotivna stanja i njihov uticaj na svaki dan

Ne trebaju vam psiholozi da vam kažu koliko su ovo bitna pitanja. Znate i sami da ste se nebrojeno puta našli u situacijama kada je trebalo odreagovati drugačije, recimo, manje impulsivno ili sa više razumevanja za sagovornika preko puta.

Kako da uvećate svoju emocionalnu inteligenciju?

Sa emocijama treba znati, njima treba vladati.

Postoje neka pravila koja vredi probati, vredi ih primeniti. Ne mogu da škode, a njihovom primenom bar možete malo bolje da upoznate i sebe i druge.

Džastin Bariso je jedan od psihologa koji se godinama hvata u koštac sa ovakvom vrstom inteligencije. Preporučuje 8 pravila koja će vam pomoći da emocije rade ZA vas, a ne PROTIV, kako piše u svojoj knjizi EQ Applied, The Real World Guide to Emotional Intelligence.

25/5

Prvo pravilo je nazvano 25/5. Suština ja da napišete svojih 25 poslovnih ciljeva i od toga zaokružite najvažnijih pet. Poenta je u fokusu, baviti se onim što je važno, pošto je mnogo toga što ometa na putu da se ostvare važni ciljevi. Poetna je da naučite da kažete ’ne’ da biste rekli ’da’ stvarima koje su na vrhu po važnosti.

Zamena uloga

Drugo pravilo je zamena uloga. Bilo da pišete mejl, poruku, izveštaj, bilo šta u pisanoj formi, stavite se na mesto primaoca. Videćete i sami da ćete proceniti da li ste bili preopširni, da li ste bili previše emotivni, da li ste pisali o nečemu nebitnom. Ovakva zamena uloga je vrlo emocionalno inteligentan potez jer će vam ujedno razvijati i saosećanje.

Zlatno pitanje

Treće pravilo je zlatno pitanje. Zapravo, to je pet pitanja u jednom. Kada treba da donesete neku odluku, a osećate da će vas preplaviti emocije, pitajte se:

Kako ću se zbog ovoga osećati:

 • Sutra?
 • Za nedelju dana?
 • Za mesec dana?
 • Za godinu?
 • Za pet godina?

Ovako ćete naterati sebe da ’vidite budućnost’ i da naterate svoj mozak da promeni način na koji obrađuje emocije.     

5 minuta 

Četvrto pravilo je pravilo ’pet minuta’. Recimo da treba da završite neki veći posao, da napišete izveštaj, kritiku ili veći tekst. I, nikako da se naterate da sednete i završite šta vas čeka, već odlažete i bavite se drugim sporednim poslovima. Pravilo ’pet minuta’ vam kaže: Napravite sa sobom dogovor da radite na pomenutom velikom poslu pet minuta. Ako nakon tih pet minuta poželite da odustanete, to je ok.

U čemu je ovde trik?

Ovako ’prevarite’ mozak (sebe) tako što će veliki posao doživeti kao mali. Naravno, praksa je pokazala, da gotovo svako ne odustane od rada nakon pet minuta, već završi posao. Ako ne ceo, a ono bar dobar deo.

Isključite se!

Peto pravilo kaže: Isključite se! Ako ste od onih koji ne znaju da stanu sa poslom, koji i kući ponesu nezavršeno i koji time svoj privatan život, porodicu ili prijatelje smatraju manje važnim od posla, treba vam ovakvo pravilo. Postavite sebi neko vreme kada ćete stati i tada stanite sa radom. Kao da imate zakazan sastanak u određeno vreme i sve ostale aktivnosti prestaju. Slobodno vreme je izuzetno važno koliko i vaš posao, a balans između ta dva znači kvalitet života.

Pišite!

Šesto pravilo kaže: Pišite! Ako vam se desilo da nešto objašnjavate kolegi, iznosite svoju ideju, ali vas ne razume. Probajte to da stavite na papir. Videćete i sami zašto vas ne razumeju. Pisanje je izuzetan način da vežbate da jasno iznosite svoje mislii ideje, da zapamtite nešto važno ili da precizno i jasno komunicirate.

Tri ’emocionalna’ pitanja

Pravilo sedam je izuzetno i odnosi se na tri pitanja koja treba uvek sebi da postavite kada nešto želite da izgovorite:

 • Da li ovo treba da kažem?
 • Da li ovo treba JA da kažem?
 • Da li ovo treba da ja da kažem SADA?

Videćete da će vas ovakva pitanja spasiti mnogo puta.

Unazad

Osmo pravilo vas savetuje da idete unazad kad god se ’zaglavite’, kad niste dovoljno produktivni ili ste u strahu od onoga šta vas čeka.

Šta tada radite?

Ne fokusirajte se na put ispred već se osvrnite na ono što ste postigli i dokle ste dogurali. Ova jednostavna promena pravca gledanja sigurno smanjuje osećaj napetosti i neizvesnosti i brige, na kraju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde