75 godina Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“

Svečanom akademijom obeleženo je 75 godina uspešnog poslovanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Od svog osnivanja 1947. godine Institut je bio uključen i uspešno je implementirao velike i složene projekte u Srbiji i okruženju, ali i brojnim državama širom sveta, čime je stekao međunarodni renome.

Generalni direktor Instituta, prof.dr Dejan Divac naveo je da su, na osnovu rezultata brojnih istraživanja koja su obavljena u Institutu izgrađeni gotovo svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima.

„Institut se danas razvio u savremenu tržišnu kompaniju, sa veoma širokom lepezom delovanja, dominantno u razvojnom i istraživačkom domenu u vezi sa svim aspektima upravljanja vodama, a takođe i u praktičnoj sferi projektovanja, izgradnje i održavanja kapitalnih vodoprivrednih, energetskih i infrastrukturnih objekata i sistema. Na temeljima rezultata rada prethodnih generacija, sadašnjim i budućim zaposlenima Instituta ostaje privilegija, dužnost i obaveza da nastave i unaprede naučno-istraživački rad Instituta u godinama i decenijama koje slede. Zaostavština naših prethodnika je od neprocenjivog značaja. Mi je baštinimo kako bismo je zajedno sa našim dostignućima predali generacijama koje će nas naslediti. Obećavamo da ćemo tu zlatnu nit započetu još pre 75 godina, sačuvati i ojačati“, rekao je prof. dr Dejan Divac.

Direktor Divac je istakao da je godišnjica obeležena i izdavanjem monografije, kojom je obuhvaćen celokupni istorijat Instituta, a kao omaž posvećen radu prethodnih generacija, posebno je pozdravio dva živa simbola istorije Instituta, nekadašnje direktore iz osamdesetih i devedesetih godina, Lazara Jovanovića i Jelisavetu Muškatirović.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde