20 godina zatvora za glumca koji je izveo Ponzijevu šemu decenije

Glumac Zakari Horvic  koji je izveo Ponzijevu šemu decenije osuđen je na 20 godina zatvora.

Horvicova Ponzijeva šema vredna je 650 miliona dolara i smatra se najvećom u istoriji u Holivudu. Prema presudi, on će morati da plati oko 230 miliona dolara za oko 250 žrtava njegove prevare uključujući i one koji su zbog toga finansijski uništeni.     

Ovaj glumac je hvaleći se vezama u velikim filmskim kućama, potencijalnim investitorima „pričao priču“  da se bavi otkupom prava na filmove, koja kasnije prodaje Netflixu i HBO-u. Prema tvrdnji jednog oštećenog, pri samom pominjanju kompanije HBO pomislio je „da, to je onda sigurna investicija“.

Horvic je investitorima obećavao povraćaj novca i to u velikim procentima, od 35% do 45%.

Kada je dotok novih investitora počeo da presušuje, što se uvek desi kada je ovakva prevara u pitanju, Horvic je prestao da isplaćuje profite originalnim investitorima, uz obrazloženje da njemu Netflix i HBO takođe duguju novac (!?)

U međuvremenu, on je uživao u benefitima svog „rada“ u kući od 6 miliona dolara i luksuznim životom.

Ponzi i Madof

Šta je u stvari Ponzijeva šema? To je prevara o investiranju koja obećava visoke stope prinosa, uz mali rizik za investitore. Ova prevara donosi prinose za rane investitore, a cilj da bi bila uspešna je da tvorac šeme konstantno stiče nove investitore. Novi prihod koristi se za isplatu originalnih investitora povratima, označenim kao profit od legitimne transakcije. Kada poplava novih investitora presuši i nema dovoljno novca da se to preokrene, šeme se raskrinkavaju.

Najveću Ponzijevu šemu u istoriji izveo je Berni Madof (vrednu oko 65 milijardi dolara), koji je ove godine preminuo u zatvoru. On je služio 150-godišnju kaznu u saveznom zatvorskom centru u Batneru u Severnoj Karolini. Šema je započela početkom 1970-ih i prevarila čak 37.000 ljudi u 136 zemalja tokom četiri decenije. O njemu je snimljen i film.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde