10 najstarijih kompanija koje i danas rade

Nije novost da Japanci najbolje znaju kako pokrenuti i održati biznis. Na listi najstarije kompanije sveta’ čak je nekoliko japanskih koje postoje hiljadu i više godina.

Zajedničko kompanijama koje su stotinama godina odolevale vremenu i svemu što ono donosi – krizama, malim i velikim ratovima, verskim i političkim izazovima, poplavama, zemljotresima i pandemijama jeste da su uglavnom porodični biznisi koji se nisi ’igrali’ sa kvalitetom.

Kako rade najstarije kompanije

Ako danas poručite zvono od italijanske firme Marinelli osnovane 1040. godine, dobićete primerak izrađen od metala i to tehnikom koja se koristila od samog početka proizvodnje. A što se Japanaca tiče i njihovih tajni poslovne dugovečnosti, one se kriju u principu ’dobro za sve’. Posao nije dobar ako je dobar samo za jednu stranu. Posao mora biti dobar za sve tri strane – prodavca, kupca i celu zajednicu (sanpo joši, na japanskom).

Tradicionalno su čuveni japanski trgovci lekovima i tekstilom (omi šonin) koji su početkom 17. veka putovali i prodavali robu. Poverenje su sticali jedino ako su deo prihoda ostavljali u mestu gde su trgovali. Taj deo je odlazio u kasu za izgradnju mostova i škola.

Veoma važno i zajedničko najstarijim kompanijama koje su preživele vekovne izazove je i princip štedljivosti i ’što manje rizikovanja sa kapitalom’, kako je to napisao holandski istoričar Ari de Geus. „Ovakvi principi su najstarije kompanije dovodili u pozicije da imaju novca za ulaganje, za prihvatanje novih poslovnih prilika bez potrebe da traže finansijsku pomoć od treće strane“, napisao je Geus u svom istraživanju.

Najstarije kompanije

Ovo je lista 10 kompanija sveta za koje se zna da su najstarije.

Prva, japanski Kongo Gumi, nastala čak sto godina nakon pada Rimskog carstva, tehnički, nažalost više ne postoji. Nisu uspeli da se izbore sa kreditima i kupila ih je kompanija Takamatsu pre 15 godina. Kongo Gumi je bila građevinska firma specijalizovana za izgradnju hramova.

Druga, takođe japanska, osnovana je 771. godine i specijalizovana je za proizvodnju papirne konfekcije – od koverti, pozivnica do ukrasnih papira i dekoracija. Genda Šigjo je čuvena firma čuvar japanske tradicije.

Austrijski restoran St. Peter Stifts Kulinarium u Salcburgu osnovan 803. godine, opstao je sve ove vekove. Ne rade dostavu, kako Google kaže, tako da je moguće da je ova restoranska starina zaradila i neki negativan poen kako to savremena pravila nalažu.

Nemačka vinarija Staffelter Hof ujedno je i ugostiteljski paviljon. Osnovana je 862. i rasprostire se na sedam hektara vinograda.

U istom periodu osnovane su i dve kovačnice novca (Monnaie de Paris i The Royal Mint). Rade i danas kao najstarije državne firme. Monnaie de Paris je od kada postoji štampala više različitih valuta, pa i francuski franak i evro.

Zanimljivo je da je jedan pab ušao na listu najstarijih firmi. Sean’s Bar je i danas otvoren i radi u irskom Atlonu. Osnovan je 900. godine i ima i proizvodnju originalnog viskija.

Gorepomenuti italijanski Marinelli biznis proizvodnje zvona započeo je 1040. godine.

Nakamura Šaji je još jedna građevinska japanska firma koja i danas posluje od 970. godine. Trenutno je najstarija građevinska kompanija sveta specijalizovana za drvene konstrukcije.

Još od 1074. belgijska pivara Affligem proizvodi pivo po staroj srednjevekovnoj recepturi. Priča o osnivanju vraća na vreme vitezova i teškog života srednjeg veka kada je voda za piće bila lošeg kvaliteta. Tako su se i šestorica vitezova, umorni od brzog života, preobratili u monahe i počeli obradu loše vode u pijaću. Rođen je Affligem koji i danas smešten na oko 20 kilometara od Brisela.

Danski vodeničarski mlin Munke Molle i danas proizvodi hleb i peciva. Osnovan je 1135, preživeo je vladavine 38 kraljeva i najstarija je kompanija kojom Danci mogu da se pohvale.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde